Česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin

12. listopad 2021 | čtení tohoto článku zabere přibližně 30 sekund

Ve speciálním výzkumu Potraviny 2021 zjišťovali kolegové ze Sociologického ústavu, jaké postoje  má česká veřejnost ke geneticky modifikovaným plodinám, ze kterých se vyrábějí mimo jiné potraviny, které konzumujeme.

 

Výrazná většina dotázaných (74 %) se s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho necelá desetina (8 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, přibližně třetina (35 %) přibližně ví, co tento pojem znamená a další necelá třetina (31 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká.

Necelá čtvrtina (23 %) českých občanů považuje genetickou úpravu plodin za morálně nepřijatelnou.

Téměř polovina (47 %) respondentů by byla ochotna použít lék vyrobený pomocí geneticky modifikovaných organismů.

Celá zpráva je ke stažení ZDE.