Češi se podle nejnovějšího výzkumu o své stravování více zajímají. Nejvíc se vyhýbají cukru, palmovému oleji a tučným jídlům

25. červen 2025 | čtení tohoto článku zabere přibližně 1 minutu

Češi se o to, co jedí, opravdu zajímají. Podle průzkumu Sociologického ústavu AV ČR „Potraviny 2025“ považuje stravování za důležité 92 % respondentů – a dvě pětiny berou výživu velmi vážně. Studie přináší podrobné informace o tom, jak lidé přistupují k potravinám, zda některé omezují a co je k tomu vede.

Většina Čechů konzumuje téměř všechny potraviny bez výraznějších omezení,. Přibývá ale těch, kteří z jídelníčku cíleně vyřazují určité složky, a to nejčastěji kvůli zdravotním důvodům. Nejvíce pozornosti věnují lidé potravinám obsahujícím palmový olej – 46 % respondentů je zařazuje do jídelníčku jen zřídka nebo vůbec. Podobně je na tom cukr a potraviny s jeho přídavkem, které omezuje 44 % dotázaných. U výrobků s vysokým obsahem tuku nebo ztuženými tuky je tento podíl shodně 39 %.

Hlavní motivací k omezování konkrétních potravin je podle respondentů jednoznačně zdraví. Například u částečně ztužených tuků jde o hlavní důvod pro více než polovinu dotázaných (53 %). Podobně je tomu u cukru (51 %), uzenin (50 %) nebo tučných jídel (49 %).

Motivací ke změně jídelníčku je často i snížení hmotnosti – zejména u pečiva (47 %), ale také u cukru, tučných potravin nebo uzenin. Výrazně méně častým, ale stále přítomným důvodem je také doporučení lékaře, například u mléčných výrobků (33 %).

Specifickou kategorií je exotické a mimosezónní ovoce – zde nehraje roli zdraví, ale finanční náklady. Více než polovina respondentů (53 %) uvedla, že tyto potraviny omezují právě kvůli ceně.

Z průzkumu Sociologického ústavu AV ČR Potraviny 2025 je zřejmé, že Češi přemýšlejí nad tím, co jedí – ať už kvůli zdraví, váze nebo rozpočtu. A i když se většina nevzdává žádné potraviny úplně, uvědomělé omezování určitých složek je na vzestupu.

Celá zpráva zde https://cvvm.soc.cas.cz/images/articles/files/5958/or250611.pdf