Klimatická změna vysušuje půdu, ale mění například i to, kde se mohou pěstovat jednotlivé plodiny. V Česku už tak nejsou výjimkou ani melouny. Zároveň přibývá lidí na planetě, potraviny by tak nemusely v budoucnu stačit. Na to reaguje projekt Mikrobiologického ústavu Akademie věd, který představuje na Expu 2020 v Dubaji zařízení, které pěstuje ve velkém řasy a sinice, jež mohou v potravinové nouzi pomoci.
Před pár lety se do slovníčků všech, kdo se snaží držet zdravý životní styl, dostal pojem spirulina. Často si ji lidé pletou z řasou, jde ale o sinici. Pěkně nabitou sinici. Spirulina je jedním z mála mikroorganismů, kterou naši předci konzumovali od pradávna. Snad i proto, že je bohatá na bílkoviny. Mimochodem, má jich zhruba stejně jako hovězí maso. Unikátnost sinic i řas a jejich možné využití v budoucnu nyní ukazuje světu Mikrobiologický ústav Akademie věd.
Celý článek si můžete přečíst ZDE.